Kako izbrati terapevta/ko in vrsto terapije?

Ta članek sem napisal pred veliko leti, tam l. 2011
(če se ne motim) in tematika je še vedno zelo aktualna.

Ob situaciji v družbi se marsikomu sprožajo taki in drugačni
notranji procesi, in kvalitetna strokovna podpora in pomoč
bi bila lahko zelo dobrodošla.

Prvotno besedilo sem malce spremenil oz. dopolnil:

 

 

Vsekakor je izrednega pomena komu se boste zaupali pri pomoči iz morebitnih trenutnih težav v življenju, poslu, intimi, itd…

Pri izbiri terapevta/ke je seveda pomembno kar nekaj dejstev. Preden torej izberete terapevta/ko in vrsto pomoči oz. terapijo, vas vabim, da temeljito razmislite o spodaj navedenih vprašanjih.

Članek pišem na podlagi izkušenj iz vodenja seans humanistične in transpersonalne (psiho)terapije od leta 1996 in tudi na podlagi izkušenj pri poučevanju humanistične in transpersonalne terapije od leta 2010 dalje.

Torej, na našem tržišču obstaja na desetine takih in drugačnih metod pomoči, od abstraktno novodobnih do akademsko analitičnih. Prav tako je na stotine terapevtov in terapevtk, ki vam lahko pomagajo. Vsekakor je to dobro.

Vendar pa, koga in kaj izbrati?

Moj namen je prispevati k informiranosti glede izbire. Pazite torej, če želite, na ta področja:

 • Izkušenost terapevta/ke

Bodite pozorni na obljube! Izjave v stilu: “Da, moja uspešnost je 100%, vsi klienti so popolnoma zadovoljni.”, kažejo na nezrelost in neresnost terapevta/ke, ne glede na izobrazbo ali metodo pomoči. 100% uspeh pri (psiho)terapevtskem delu je čista znanstvena fantastika, ne glede na pristop.

 • Koliko prakse ima terapevt/ka? Pri kakšnih težavah oseb je že uspešno pomagal/a? Kaj o njem/njej pravijo stranke?

Neprizemljenost, pomanjkanje vpogleda v naravo uma, čustev in fizisa, nerealnost oz. abstraktnost pri iskanju vzrokov za vaše težave itd… vse to je lahko posledica prenizke življenjske izkušenosti terapevta/ke. Lahko pa seveda kaže tudi na pomanjkanje usposobljenosti in izobrazbe.

In še eno pomembno vprašanje: Je terapevt/ka sam/a res srečna in izpolnjena v življenju? Je res zadovoljna sama s seboj? Namreč, terapevt/ka vam lahko resnično in dolgotrajno pomaga le do tiste točke sreče in izpolnjenosti, na kateri je sam/a.

 • Način dela

Kaj točno vam terapevt/ka nudi? Je to neka abstraktna in neosebna energijska obdelava aure in čaker, ali kaj bolj konkretnega?
Pozanimajte se, kaj točno vam nudi terapevt/ka. Dobro je vedeti, da psihiatrični (berite: predpisovanje legalnih drog)  in analitični pristopi (psihoanaliza in njene izpeljanke) in neke neosebne New-age energijske obdelave (ki prav zares nimajo z realnimi težavami prav nobene veze) od vas ne zahtevajo angažiranosti, truda in predanosti v seansah! In kako lahko prav zares napredujete v življenju, če niste v tem napredku sami vključeni in angažirani?
Dejstvo seveda je, da imamo ljudje različne kapacitete doživljanja in odprtost zgolj na mentalno oz intelektualno obravnavanje težav v življenju je povsem v redu. 

 • Kaj torej hočete?

Želite res, res trajno napredovati ali le intelektualno razumeti svoje težave (na podlagi znanih in manj znanih teorij) oz. biti energijsko polni?

Želite odstraniti vzroke za svoje težave ali, s pomočjo tabletk ali pa neosebne energije, le pozabiti nanje?

In kar je morda še najpomembnejše, vam bo terapevt/ka RES pomagal/a do večje izpolnjenosti ali vas bo le nase vezal/a, tako da se boste k njej/njemu morali vračati še mesece in leta (proti plačilu, kakopak)?

Vsak pristop ima seveda svoje prednosti, od vas pa je odvisno, kaj pravzaprav želite s terapijo doseči.

 • Etika

Kakšna so etična načela terapevta/ke? Lahko od njega/nje pričakujete korektno, profesionalno in objektivno podporo?
Ali pa morda razne “postranske usluge” po končanih seansah? Tukaj mislim na zlorabo terapevtske vloge v odnosu do klienta/ke na področjih spolnosti, denarja in moči.
Pozanimajte se, kako ravna terapevt/ka v situacijah, ko se klient/ka zaljubi vanj/o, recimo…

 • Kaj želi doseči terapevt/ka?

Zelo pomembno je tudi, kakšen pristop ima terapevt/ka do strank. Kaj hoče ON/A doseči z nudenjem pomoči osebam kot ste trenutno vi? Je v igri le denarni zaslužek? Morda samopotrjevanje na plečih oseb s problemi?
Vam bo terapevt/ka dopustila, da postanete od nje/ga odvisni? Si to želite?
Vam nudi podporo tudi izven seans? Želite napredovati sami ali v odvisnosti od terapevta/ke?
Vam bo res pomagal/a, da sami napredujete, trajno?

To so zelo pomembne nianse terapevtskega dela, nikar jih ne spreglejte.

 • Spol

Praviloma je najbolje, da je vaš terapevt/ka istega spola kot ste vi. Tako se vam bo lažje odpreti in svojemu/i terapevtu/ki zaupati hitreje.

 • Afiniteta

Kakšen občutek imate ob prvem pogovoru s terapevtom/ko? Vam je antipatičen/a, prestar/a, premlad/a? Se mu/ji boste lahko zaupali? Pazite tudi na privlačnosti! Če vas terapevt/ka zelo privlači (fizično, intelektualno itd…), potem ne boste mogli prav zares delati na sebi in svojih težavah!

 • Cena

Je cena sprejemljiva za vas? Zahteva terapevt/ka tudi “postranska” plačila, usluge? Pozanimajte se, kaj točno boste plačevali! Vaše življenje je dragoceno, vaš denar je (verjetno) težko prislužen. Skratka, ne kupujte megle in visokoletečih obljub (razen, če pač želite prav to).

Dobro je, da si na vsa ta vprašanja odgovorite preden se odločite za obisk pri terapevtu/ki. Naj bo terapija in tudi terapevt/ka zgolj v podporo in pomoč. Zanašajte se raje nase in na svoje notranje potenciale, ne pa na zunanje dejavnike.

Terapije in terapevti/ke vam niti pod razno ne moremo dati več, kot lahko iz sebe naredite sami.

– Edmond Cigale, Ph.D.

 1. edmondc

  Relevantno temu članku je tudi to, kar je napisala kolegica Edita Zahirovič:

  “Pred nekaj dnevi se mi je klientka po njeni prvi terapiji izrazila, in sicer je povedala, da ji je bilo všeč, da jo jemljem kot osebo, vidim zares njo in je ne obravnavam po ‘priročniku’.

  Ob tem se mi je sprožilo kar nekaj stvari, predvsem pa bi rada spomnila (na znana, a včasih premalokrat izražena dejstva) vse, ki ste v iskanju psihoterapije oz. terapevta zase, ali pa, če ste že marsikaj poskusili in vam ni ustrezalo:
  – Imate pravico do izbire terapevta: postavljajte terapevtu vprašanja, preden ga izberete; izrazite dvome, dileme, pogovorite se z njim.
  – Obstaja veliko vrst psihoterapij in veliko terapevtov: raziskujte in sprašujte – naj vam terapevt pove, kaj pomeni ta terapija, ki jo izvaja, kako izgleda, itd.
  – Imate pravico do empatičnega, srčnega terapevta, ki vas obravnava kot unikatno osebo, s polno potencialov: niste številka, ne spadate v enega ali tri predalčke, ampak posameznik s svojim edinstvenim življenjem, potjo.
  – Imate pravico do zamenjave terapevta: če vam karkoli ne ustreza v zvezi s terapijo oz. s terapevtom, vas vabim, da se o tem najprej pogovorite z njim. Sicer pa imate možnosti spremembe vrste psihoterapije in spremembe psihoterapevta. Vztrajnost je vrlina, vendar ni treba vztrajati kljub temu, da že dlje časa čutite, da vam nekaj ne ustreza.

  Odpreti se nekomu, biti ranljiv, izraziti se iskreno, pristno, zahteva pogum. Govoriti o stvareh, ki jih težko priznate tudi sebi, o stvareh, ki jih najraje ne bi povedali nikomur, ni lahko. Vse to zahteva pogum in notranjo moč. In ravno zato se je pomembno zavedati, da imate pravico do varnega prostora, kjer je to lažje storiti.
  Če ste imeli slabe izkušnje s psihoterapijo, vas vabim, da ne obupate. Vztrajajte, saj so terapije različne, terapevti smo različni in ob raziskovanju tega, kar vam ustreza, verjamem, da boste našli pravo zase.

  – Edita Z.
  https://psihoterapijaez.wordpress.com/

Dodaj odgovor